Zgodovina

Kako se je vse skupaj začelo

Posebej predelan ovčji sir - »bryndza« ali »oštiepky« - je bil poseben del človeške prehrane, hkrati pa tudi pomembno izvozno blago. Zlasti zaradi nenavadne umetniške obdelave in trajnosti so »oštiepky« postali tudi primerno darilo. V ročno izrezljanih modelih so jih izdelovali v obliki srčkov, ovc, jabolk ...

»Bryndza« je bila skladiščena v smrekovih sodih in prenesena na lesenih splavih ali pa je bila naložena na voze, obložena s slamo in čistim platnom in prepeljana iz Liptovskega Mikulaša na Dunaj. Takšna vrsta »bryndze«, imenovana »šnajdka«, je bila trda in so jo na trgu delili z rezanjem neposredno z voza. Leta 1902 so v Liptovskem Mikulašu začeli iz nepasteriziranega kravjega mleka izdelovati slovaške parjene sirne specialitete.

Od leta 1939 se izvaža nekalibrirana 100-odstotna ovčja »bryndza« iz nepasteriziranega mleka. Dr. Ján Ballo v svoji knjigi " Bryndziarsky priemysel na Slovensku" iz leta 1940 navaja, da je med letoma 1936 in 1940 na območju Liptova obratovalo pet zavodov za proizvodnjo »bryndze«. Leta 1943 je bila v Liptovskem Mikulašu ustanovljena prva sodobna mlekarna z dnevno količino predelanega mleka 15.000 litrov.

Povojno obdobje

Po drugi svetovni vojni so bili zavodi za proizvodnjo »bryndze« nacionalizirani, manjši obrati pa zaprti. V Liptovskem Mikulašu pa je ostal znan zavod Guttmanova. V tem obdobju so mleko predelovali le v pasterizirano mleko, maslo in skuto.

Obdobje
Češkoslovaške socialistične republike

V mlekarni v Liptovskem Mikulašu je bil zgrajen zavod za polnjenje mleka in proizvodnjo skute. Predelovalna zmogljivost obrata se je povečala na 40 tisoč litrov mleka na dan. Postopoma so začeli proizvajati ustekleničeno mleko, smetano, skuto, dimljen ali parafiniran sir, izbrano in navadno maslo. Leta 1970 so v tovarni začeli proizvajati tudi »bryndzo«, dnevna proizvodnja mleka pa je znašala že 100.000 litrov. Proizvodnja je stalno rasla in leta 1979 so dnevno predelali 150 000 litrov mleka in proizvedli 1 200 ton »bryndze«. Leta 1990 je bil portfelj izdelkov, ki so jih proizvajali v tovarni, razširjen na druge vrste. Dodani so bili tudi kisli mlečni izdelki, »termix« (termizirana sladica iz skute) in topljeni siri.

Liptovská mliekareň
(Liptovska mlekarna)

Leta 1992 je bilo ustanovljeno podjetje
Liptovská mliekareň, a. s.

Obdobje po ustanovitvi
Slovaške republike

Leta 1995 je bil izdelan prvi logotip blagovne znamke Liptov. Leta 1996 je bila Liptovská mliekareň, a. s., prva mlekarna na Slovaškem, ki je pridobila standard ISO 9002. Istega leta je bil vložen zahtevek za registracijo zaščitnega znaka za blagovno znamko Liptov. Leta 1998 smo začeli izvažati tudi na Češko.

Leta 2000 se je za podjetje Liptovská mliekareň zgodila sprememba, saj ga je kupilo francosko podjetje iz skupine Bongrain. To je omogočilo, da se je kakovost proizvodnje mlečnih izdelkov dvignila na raven evropskih standardov, hkrati pa se je ohranil tradicionalni slovaški značaj blagovne znamke. V letih 2000-2002 je bila proizvodnja začasno prestavljena iz Liptovskega Mikulaša v Ružomberok. Slika prikazuje portfelj izdelkov blagovne znamke Liptov v letu 2001. Vidimo, da je poleg izdelkov, ki jih izdelujemo še danes, kot so trdi siri, poltrdi siri ali parjeni siri, vseboval tudi številne druge, kot sta mleko ali jogurt.

Prizadevanja za registracijo zaščitnega znaka za blagovno znamko Liptov so se začela leta 1996, vendar je bila končna dodelitev opravljena šele leta 2002.

2004

Blagovna znamka se je prvič uvrstila v televizijski oglaševalski blok. Slogan kampanje je bil „čisti okus narave“.

2009

Podjetje Liptovská mliekareň je pridobilo certifikat, ki zagotavlja zdravstveno varnost izdelkov, imenovan IFS (International Food Standard). Izdelki so prejeli tudi številne druge nagrade in certifikate, kar dokazuje njihovo visoko kakovost.

2012

Letos smo oblikovali projekt Zeleni Liptov, ki izraža našo filozofijo in cilje. Uradno smo se zavezali k: »Dajati in varovati to najboljše, kar imamo. Ohraniti kakovost, okus in lepoto liptovske regije za prihodnje generacije.« Projekt je temeljil na več stebrih, med drugim na gorski naravi, zdravih živalih, zeleni krmi, kakovostnem mleku, skrbni proizvodnji in zaščiteni regiji.

Proizvodni obrat upošteva tudi potrebe narave. Vozila s cisternami za mleko, ki se uporabljajo za dostavo mleka, so prejele »Evropski certifikat ekološkega vozila«. V kotlovnici se kot gorivo uporablja zemeljski plin, zato je količina emisij v zrak zanemarljiva. Še naprej si želimo v naši upravi izboljšati sistem razvrščanja odpadkov, sodelovati pri recikliranju in si prizadevati za uporabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

2015

Ponudbo Liptov smo razširili s »pološtiepkom«, posebej pripravljenim sirom za peko na žaru, ki je bil ljudem takoj zelo všeč in leto pozneje pa je »pološtiepok« postal absolutni zmagovalec nagrade Izbira potrošnikov 2016 v kategoriji za najboljšo novost. Novost v portfelju smo pozdravili tudi s televizijskim oglasom.

2016

Blagovna znamka Liptov je postala del preimenovane skupine Savencia Fromage & Dairy. (prvotno Bongrain). Letos smo izvedli tudi uspešno akcijo »Liptovečka«, ko smo s pomočjo GPS sledili eni od naših ovc. Kampanja je bila nagrajena na natečaju Digital Pie v kategoriji Ideja.

2017

Uspehu »pološtiepka« za peko na žaru smo sledili z uvedbo novega »pološtiepka« za peko na žaru s pikantno omako, ki so jo zahtevali naši potrošniki sami. Upoštevamo zahteve naših potrošnikov in z novimi izdelki želimo vsem omogočiti prijetnejše in okusnejše življenje.

Liptov je trenutno najbolj priljubljen proizvajalec sira in sirovih specialitet na trgu. Proizvodni obrat zaposluje skoraj 200 ljudi in se nahaja na gorskem območju Slovaške, obrat LM se nahaja na gorskem območju Liptovský Mikulaš, katastrska občina Liptovský Mikuláš; šifra 832707; kategorija goratega območja H1, kjer se predeluje gorsko mleko za proizvodnjo izdelkov blagovne znamke Liptov.

Socialna omrežja

F